Choroby wewnętrzne

choroby wewnętrzneProcesy chorobowe najczęściej są konsekwencją złożonych zaburzeń funkcjonowania organizmu. Leczenie chorób wewnętrznych wymaga zatem kompleksowego, holistycznego podejścia, celowanego zarówno w eliminację przyczyny choroby, jak i zwiększenie potencjału regeneracyjnego organizmu. W tym celu z powodzeniem może być stosowana akupunktura oraz dietoterapia. Taka złożona terapia chorób wewnętrznych zapewnia poprawę kondycji poszczególnych organów wewnętrznych, jak i całego organizmu.

Jednym z kluczowych warunków zdrowienia jest właściwe dotlenienie i odżywienie objętych chorobą narządów. Metodą leczenia znacząco poprawiającą krążenie krwi i ukrwienie wszystkich komórek organizmu jest akupunktura. Technika miejscowego nakłuwania skóry w ściśle określonych punktach akupunkturowych sprzyja rozszerzeniu naczyń krwionośnych, a dzięki lepszemu ukrwieniu tkanek możliwa jest skuteczniejsza regeneracja, łagodzenie stanów zapalnych, odprowadzanie zbędnych związków i dostarczanie substancji odżywczych. Podczas zabiegu akupunktury pobudzany jest także układ nerwowy, zatem akupunktura pośrednio oddziałuje na funkcjonowanie całego organizmu, wspomagając odporność, redukując ból, regulując gospodarkę hormonalną organizmu.

Kluczowym elementem terapii każdej choroby wewnętrznej – nie tylko schorzeń dietozależnych – jest odpowiedni model żywienia. Właściwie skomponowany jadłospis z jednej strony ogranicza dostarczanie wraz z dietą związków mogących zaburzać prawidłowe funkcjonowanie organizmu (takich jak tłuszcze trans, nadmiar cukru i soli, syntetyczne dodatki do żywności), a z drugiej – stanowi źródło związków prozdrowotnych. Mowa o witaminach i składnikach mineralnych, antyoksydantach, wartościowych kwasach tłuszczowych czy pełnowartościowym białku. Spersonalizowana dieta, skomponowana we współpracy z dietetykiem nierzadko stanowi konieczne uzupełnienie farmakoterapii wielu chorób. Spektakularnych efektów leczniczych doświadczyć mogą przede wszystkim pacjenci cierpiący na:

Ponadto właściwie skomponowana dieta może normalizować zbyt niski poziom testosteronu u mężczyzn, wspomagać normalizowanie poziomu lipidów we krwi (co wpływa pozytywnie na pracę serca) oraz wspomagać funkcjonowanie układu nerwowego (większa odporność na stres, poprawa pamięci i koncentracji).

Pozytywny wpływ diety na proces zdrowienia wynika także z redukcji masy ciała. Otyłość uznawana jest bowiem za chorobę, której powikłaniem mogą być poważne zaburzenia zdrowotne. Pozbycie się nadmiaru tkanki tłuszczowej ogranicza przewlekły stan zapalny, zaburzenia metaboliczno – hormonalne oraz nadmierne obciążenie układu sercowo – naczyniowego.