Dietoterapia

dietoterapiaDieta do niedawna postrzegana była jedynie jako narzędzie do redukcji ciała. Dziś jednak dieta stanowi integralny element terapii wielu chorób, a w świetle faktu, że otyłość jest dziś uznana za chorobę – także dieta odchudzająca przyczynia się do znaczącej poprawy stanu zdrowia. Samodzielne komponowanie diety stanowi niemałe wyzwanie – nie wystarczy bowiem zredukować ilość spożywanych kalorii. A gdy dieta ma służyć wspomaganiu leczenia chorób przewlekłych – wtedy jadłospis jest jeszcze bardziej wymagający.

Współpraca z dietetykiem umożliwia skuteczną redukcję masy ciała, bez efektu jo – jo, ryzyka rozwoju niedoborów pokarmowych czy osłabienia organizmu. Dobrze skomponowana dieta może być kontynuowana także po zakończeniu kuracji odchudzającej. Wystarczy stopniowo zwiększyć ilość kalorii – i wtedy dieta stanie się nowym sposobem na zdrowsze życie. Szczególnie wymagająca jest redukcja masy ciała u osób cierpiących na zaburzenia metaboliczne czy hormonalne. Takie schorzenia przewlekłe spowalniają tempo utraty zbędnych kilogramów – a to może zaburzać proces leczenia. Okazuje się bowiem, że utrzymująca się nadwaga może ograniczać skuteczność leków hormonalnych stosowanych w leczeniu chorób tarczycy, sprzyjać utrzymywaniu się zbyt wysokiego poziomu glukozy we krwi czy prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego. Dlatego tak ważne jest skuteczne odchudzanie osób dotkniętych następującymi schorzeniami:

Zbilansowana dieta potrzebna jest także osobom prowadzącym aktywny tryb życia. Dieta dla sportowca powinna być doskonale zbilansowana pod kątem kalorii, ale także mikro – i makroskładników. Ma to na celu zmaksymalizowanie osiągnięć na treningach, a także ograniczenie ryzyka kontuzji oraz stanów zapalnych generowanych intensywnym wysiłkiem fizycznym.

Kluczem do sukcesu każdej diety – bez względu na jej cel – jest jej indywidualny charakter. Zarówno dieta odchudzająca, dieta w sporcie jak i diety typowo lecznicze powinny być komponowane indywidualnie dla każdej osoby. Taka personalizacja diety umożliwia uwzględnienie najważniejszych czynników determinujących charakter diety – stan zdrowia, wzrost i masę ciała, stopień aktywności fizycznej czy preferencje żywieniowe.